Oslos två bästa sushirestauranger

Jag har haft den otroliga möjligheten att kunna äta på Oslos två bästa sushirestauranger 2 gånger på vardera ställe. Inte bara är de Oslos bästa utan ansedda som några av Europas bästa. Det ena är Alex sushi som är beläget vi Solli plass i fräsha lokaler med en nybyggd lounge. Med en sushibar placerad mitt i restaurangen får man en känsla av Japan i en modern storstadstappning och kan följa kockarnas minsta rörelse från skickligt skärande till snabbt rullande. Med en utsökt vinlista och en professionell servering får man en väldigt lyxig upplevelse som inte bör missas.
På jonoe sushi beläget högst upp på Thorvald Meyers gate 14 i mitt Oslofavoritområde Grüner Lökka, finner vi en stilren miljö med en rymlig uteservering. Kvällssol som blandar sig med en härlig avslappnad stämning. Lite som Söder i Stockholm med kulturella influenser och modern servering. Personalen ger ett professionellt intryck men lyckas ändå hitta en perfekt balans mellan att ge bra sushiråd samt vara personliga. kanske är det därför de har så många stamgäster!
Nu till recension av maten. Jag har fått lära mig att man först skall beställa en sashimi till förrätt. Detta är endast rå fisk skuren i tunna fina bitar. Dessa skall ätas antingen med en soya, terriaki eller Jonoes egna ponzusås. Ett plus skall Jonoe ha för denna utsökta sås som de för övrig är kända för. Det är en syrlig kombination av koriander, sälta och syra...Fisken skvalitet i denna förrätt är av hårfin skillnad då jag ändå kan tycka att Alex med sina lite tunnare skivor lyckas snäppet bättre.
När man övergår till mellanrätten var det självklara valet för mig- tempurasallden. Denna himelska rätt med friterade jätteräkor, blandade med hemlagad chilimajonäs, sesamfrön, avokado, gurka, sparris och koriander. Den går inte att få nog av! Man kan bli fruktansvärt mätt men det hindrar mig inte från att äta upp hela tallriken. Efter att ha ätit denna två gånger på vardera ställe måste jag ge vinsten till Jonoe. Anledningen är- En lite mer krispig fritering, fint skuren, mogen avokado, en rätt där chilimajonäsen är utblandad i den ljumna salladen och skapar en mild krämig smak tillsammans med sesamfröna. Detta är inte långt ifrån Alex sushi, dock finner man mer klickar av majonnäsen i rätten som förstör krämigheten och smakerna blandas inte lika väl som på Jonoe.
Till tredje rätt går man på Maki och Nigiri. Förlåt mig om min sushitolkning har blivit fel i alla intryck, men jag hoppas att jag har lärt mig någorlunda hur man äter på "riktigt". I detta fallet är menyerna mycket lika. det finns ett mycket stort urval av fisksorter, spännande kombinationer och intressanta smaker. Något som var nytt för mig var den rökta ålen,d en mjuka småkrabban, de friterade laxskinnet och mycket mer. Mina favoriter fortsätter ändå vara spicy tuna, lax med vårlök, pilgrimsmussla med laxrom och tempura maki.
I kampen om vem som akn göra den bästa "vanliga" sushin blir det oavgjort!
Intrycken, lärdomen, njutningarna, kunskapen, intresset och alla upplevelser jag har fått under dessa 4 måltider har gjort att jag inte vill äta sushi någon annanstans är just på dessa två ställena. På det lyxiga, proffsiga, välsmakande Alex och på det avslappnade, njutbara, trivsamma Jonoe. Kampen mellan Oslos två bästa sushiställen kommer att fortsätta och jag vet att jag kommer att komma tillbaka till de båda!
//Lisa Laurell
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar