15.4.13

Veggoburgare på Aubergine& Haloumi med Feta& Myntasallad


Hamburgare känns otroligt trendigt och det dyker upp restauranger som specialiserar sig på just detta!
Jag tycker att det är jättekul att man går tillbaka till hantverket och kulturhistorian som burgaren har och att man vågar säga nej till stora  snabbmatskedjor.
För vissa är det kvalitet på köttfärsen som bestämmer burgarens härlighet. För mig är det faktumet att kunna kombinera flera smaker i ett och samma bröd och att få äta med händerna!
Här kommer en ny favorit på veggoburgare!

4 portioner  |  20 minuter
Du behöver:
4 st Dinkelbröd eller annat önskat bröd som passar smak och princip!

2 st auberginer
1 pkt halloumi
1 dl grekisk yoghurt
1 ekologisk citron
1 klyfta vitlök
olivolja
salt&peppar
Grön tabasco (valfritt)


Feta & Myntasallad:
1 gurka
1 paket körsbärstomater
1 rödlök
1 paprika
3 små morötter
ca 2 dl fetaost
1 dl färska myntablad
1 dl färsk bladpersilja

Gör såhär:
Skär aubergine i cm-tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta ca 1 timme och låt vätska dra ut, torka bort med hushållspapper från båda sidor av auberginen. 

Sätt ugnen på 250 grader. Ringla över olivolja och svartpeppar. 
Grilla i ugnen i ca 15 min eller tills ytan är brun och krispig. 

Blanda yoghurtdressingen med skalet från citronen och saften från halva. Riv eller pressa vitlöksklyftan och smaka av med salt och peppar. 


Skär under tiden sallad. genom att skölja alla grönsaker, skala gurka, skär på längden och gröp ut kärnhus med en tesked. Skär i stora bitar. Skär paprika i lika stora bitar, halvera tomaterna. Hacka rödlöken grovt. 
Ta fram en stor skål, pressa i saften från en halv citron, några matskedar olivolja, flinsalt och peppar. Strimla persilja och mynta fint och blanda i. Vänd sedan ner hackade grönsaker och smula ner fetaosten. Låt stå och dra till servering. 

Stek sist halloumi i panna. Grilla lätt bröden i eftervärmen på ugnen från Auberginerna. 

Komponera önskad hamburgare och servera med Feta& Myntasallad!

Smaklig spis!



Inga kommentarer: