22.11.13

Ceviche på vit fisk



Innan det blev populärt med ceviche i Sverige lärde min farbror mig hur man gör det i Peru. Han visade mig smaker som först kändes märkliga men som sedan bara har blivit favoriter och som jag då och då bara måste ha i kylskåpet- för att jag blir så sugen.

Det finns flera olika varianter på ceviche, gemensamt för alla är att man låter råvarorna tillagas i syran från limen. Jag föredrar min på färsk, vit fisk men den går även bra på pilgrimsmussla, skaldjur eller varför inte helt vegetarisk med avokado? 
Nedan följer receptet som jag tycker är allra bäst. Om ni vill testa någonting roligt, servera med majonnäs och ketchup- ja tydligen äter man det så i vissa delar av Sydamerika. Gott faktiskt!


4 port Du behöver:

2 små filéer torskrygg
ca 10 st lime
3 msk olivolja
3 nypor salt
några drag färsk svartpeppar
 1 röd chili
1 röd paprika
1 rödlök
1 tomat
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
1 kruka koriander


Gör såhär:

Pressa ur juicen från limen, tillsätt olja, salt och peppar. Smaka av så att sältan och syran är balanserad, tillsätt annars mer salt. Skär torsken i centimetertjocka kuber och lägg i limeblandningen. Skär, hacka och strimla grönsaker till önskar storlek, tillsätt i limeblandningen. Riv eller pressa i vitlöksklyftan. Plocka i koriander och rör om allt. 
Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men jag föredrar att det får stå och dra lite längre. Ju mindre fisk-kuber du har, desto fortare går det. 
Servera gärna i snygga glas eller djupa tallrikar med majonnäs och ketchup och hacka över lite mer koriander. Går fint att ha som en förrätt eller mellanrätt!
Smaklig spis!

Inga kommentarer: