8.8.12

Persgården- värt ett besök

Bild tillhör:  http://kostsusanne.blogspot.se

Vill slå ett slag för fina Susanne och Visingsös pärla Persgården

Ekokafé, ekologisk Mysli och en inspirerande blogg!  

Vegetarisk "open lasanga"


Snabbmat när det är som bäst! Lasagne som inte ens behöver in i ugnen!
4 port

Du behöver:
Färska lasagne plattor              4 port
Färska tomater                        4 st
Färsk oregano                          1 dl
Valnötter                                 2 dl
Olivolja                                   Det skall inte snålas
Salt& peppar

Tomatsås
Ekologiska krossade tomater    1 burk
Färsk oregano                          1 dl
Färsk röd chili                          1/2 
Vitlöksklyftor                           2 st
Gul lök                                    1 st

Ricotta&Spenat
Fryst bladspenat                      300 g (1 frp)
Vitlöksklyfta                            1 st
Ricotta                                    1 burk ca 2,5 dl 
Salt& Peppar

Gör såhär:
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg i pastaplattorna när alla andra ingredienser är färdiga.
Tomatsås- Fräs finhacka vitlök, chili och lök i rikligt med olivolja på medelvärme i en rymlig kastrull. Tillsätt krossade tomater, färsk oregano, salt och peppar. Låt puttra på låg värme i minst 20 min.
Ricotta&Spenat- Stek spenaten lätt i olivolja, riv i vitlök, salta och peppra. När spenaten nått värme, vänd ner ricotta och låt värmas upp på låg temperatur. 
Rosta valnötterna i en het stekpanna. Ta ut nätterna ur pannan, häll i olivolja och stek de färska tomaterna snabbt på båda sidor.
Servera gärna på ett stort fat genom att montera lassagneplattor i botten, lägga på tomatsås, ricottablandning, de stekta tomaterna, rostade valnötter och färsk oregano. Toppa med olivolja, flingsalt och peppar. 

Veckans inredningstips V.32- Gamla termosar

Jag har fått inspiration att samla på gamla termosar genom Mediaspjuth som ligger i Jönköpings gamla termosfabrikslokaler. Till en början hade jag en fin skara på 5 st, men nu är de uppe i 17 st. (Bild på alla kommer vid ett senare tillfälle).

Min önskan är att all så småningom skall få pryda en hel hylla i mitt kök men i nuläget har jag ett fåtal framme och passar på att använda dessa till örtkrukor, vaser mm. 

Håll gärna utkik efter fler gamla termosar till min samling!

Vackans Ekologiska produkt v.32-Chiafrön, naturligt omega 3

Dessa små frön har jag inhandlat från den helt ekologiska butiken Bikupan som skall ha en extra eloge för bra utbud av råvaror om man vill frossa i ekologiska och rättvisemärkta produkter. Min tanke med dessa frön är att de skall bli ett vardagligt tillskott i morgonsmoothie alternativt att de skall få trilla ner en matsked i tranbärsjuice innan frukost. Jag är väldigt spänd på effekten och är jätteglad för detta tillskott av Omega 3 till min Far som är fiskallergiker!  

Så här skriver Superfruit själva om produkten:
Upplev kraften i chiafrön som världens bästa långdistanslöpare använder! Chiafrön innehåller mer än 20% omega 3 och 33% kostfiber!

Chiafrön kommer ifrån Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Chiafrön är en av våra rikaste vegetabiliska källor till Omega 3! Idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen!
Chia (Salvia Hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara” som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Traditionellt sägs det att chia har kultiverats sedan urminnes tider och det är troligt att Aztekerna använde det som en del i deras diet. Benämningen ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”, lägger man chiafrön i blöt bildas det nämligen väldigt fort en geléartad klar hinna kring de små fröna. Plantan anses vara lättkultiverad och växer upp till en meter. Våra chiafrön kommer från växtens ursprungsland Mexico.
Näring
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-lineolic-acid), fiber och protein. Traditionellt har chiafrön konsumerats som de är, i form av en dryck som kallas ”chia fresca” eller som komplement till bröd och bakverk. Fröna kan malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl. Fröna innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen så som fosfor, kalcium och kalium. Växten har så gott som ingen historia i Europa och introducerades i EU 2009 som ”Novel Food” vilket innebär att den är rekommenderad att användas i bakning av bröd upp till 5% av den totala mängden.
Superfruits chia är ekologiskt certifierad enligt EUs förordning 834/2007. 


 





















18.1.12

Matlådan Hans&Hennes


Grönsallad med kikärtsbiffar fyllda med mozzarella, panerad i sesamfrön, avokadodressing och granatäpple
4 port.

Du behöver:
Grönsallad 4 port
1 gurka
1 liten purjolök
1 granatäpple


Kikärtsbiffar
ca 400 g kikärtor (ekologiska konserverade)
1 vitlöksklyfta
3 tsk spiskummin
1 mozzarella
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 dl mjöl
1/2 chili (eller efter smak)
salt& peppar
ca 1,5 dl sesamfrön
olja till stekning

Avokadodressing:
1 avokado
2 msk créme fraiche
2 msk turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
salt&peppar

Gör såhär:
Skölj sallad, hacka gurka och purjolök. Rensa ur granatäpplet. Du kan spara hälften av granatäpplet till morgonfilen om du vill. Kikärtsbiffar: Blanda ägg, mjöl, tomatpuré och spiskummin till en smet. Tillsätt kikärtor, vitlök och chili. Mixa i matberedare eller med mixerstav. Se till att smeten är fast och formbar.  Smaka av med salt och peppar. Forma till tjockare plättar. Lägg i en centimeterstor mozzarellakub och omslut med kikärtssmeten tills du format fina bollar. Rulla sedan bollek i sesamfrön och lägg på ett fat. Du kan med fördel förbereda dessa bollar och låta stå i kylen innan du steker dem. Värm en högkantatd stekpanna och häll i rikligt med olja, så de täcker 1 tredjedel av bifffen, stek på hög temperatur. Kikärtsbollarna skall mer eller mindre fiteras och kan tryckas till med stekspaden för att likna biffar och få en omslutande färg. Vänd på dem när de fått färg på ena sidan, stek på andra sidan tills dem känns klara. 
Avokadodressing: Gröp ur en avokado, tillsätt övriga ingredienser, salta och peppra och mixa till en dressing. 
Servera allt på ett stort fat eller spara hälften till morgondagens matlåda och ät det kallt. 
Smaklig spis!