18.1.12

Matlådan Hans&Hennes


Grönsallad med kikärtsbiffar fyllda med mozzarella, panerad i sesamfrön, avokadodressing och granatäpple
4 port.

Du behöver:
Grönsallad 4 port
1 gurka
1 liten purjolök
1 granatäpple


Kikärtsbiffar
ca 400 g kikärtor (ekologiska konserverade)
1 vitlöksklyfta
3 tsk spiskummin
1 mozzarella
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 dl mjöl
1/2 chili (eller efter smak)
salt& peppar
ca 1,5 dl sesamfrön
olja till stekning

Avokadodressing:
1 avokado
2 msk créme fraiche
2 msk turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
salt&peppar

Gör såhär:
Skölj sallad, hacka gurka och purjolök. Rensa ur granatäpplet. Du kan spara hälften av granatäpplet till morgonfilen om du vill. Kikärtsbiffar: Blanda ägg, mjöl, tomatpuré och spiskummin till en smet. Tillsätt kikärtor, vitlök och chili. Mixa i matberedare eller med mixerstav. Se till att smeten är fast och formbar.  Smaka av med salt och peppar. Forma till tjockare plättar. Lägg i en centimeterstor mozzarellakub och omslut med kikärtssmeten tills du format fina bollar. Rulla sedan bollek i sesamfrön och lägg på ett fat. Du kan med fördel förbereda dessa bollar och låta stå i kylen innan du steker dem. Värm en högkantatd stekpanna och häll i rikligt med olja, så de täcker 1 tredjedel av bifffen, stek på hög temperatur. Kikärtsbollarna skall mer eller mindre fiteras och kan tryckas till med stekspaden för att likna biffar och få en omslutande färg. Vänd på dem när de fått färg på ena sidan, stek på andra sidan tills dem känns klara. 
Avokadodressing: Gröp ur en avokado, tillsätt övriga ingredienser, salta och peppra och mixa till en dressing. 
Servera allt på ett stort fat eller spara hälften till morgondagens matlåda och ät det kallt. 
Smaklig spis!  

Inga kommentarer: