8.8.12

Vackans Ekologiska produkt v.32-Chiafrön, naturligt omega 3

Dessa små frön har jag inhandlat från den helt ekologiska butiken Bikupan som skall ha en extra eloge för bra utbud av råvaror om man vill frossa i ekologiska och rättvisemärkta produkter. Min tanke med dessa frön är att de skall bli ett vardagligt tillskott i morgonsmoothie alternativt att de skall få trilla ner en matsked i tranbärsjuice innan frukost. Jag är väldigt spänd på effekten och är jätteglad för detta tillskott av Omega 3 till min Far som är fiskallergiker!  

Så här skriver Superfruit själva om produkten:
Upplev kraften i chiafrön som världens bästa långdistanslöpare använder! Chiafrön innehåller mer än 20% omega 3 och 33% kostfiber!

Chiafrön kommer ifrån Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Chiafrön är en av våra rikaste vegetabiliska källor till Omega 3! Idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen!
Chia (Salvia Hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara” som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Traditionellt sägs det att chia har kultiverats sedan urminnes tider och det är troligt att Aztekerna använde det som en del i deras diet. Benämningen ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”, lägger man chiafrön i blöt bildas det nämligen väldigt fort en geléartad klar hinna kring de små fröna. Plantan anses vara lättkultiverad och växer upp till en meter. Våra chiafrön kommer från växtens ursprungsland Mexico.
Näring
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-lineolic-acid), fiber och protein. Traditionellt har chiafrön konsumerats som de är, i form av en dryck som kallas ”chia fresca” eller som komplement till bröd och bakverk. Fröna kan malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl. Fröna innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen så som fosfor, kalcium och kalium. Växten har så gott som ingen historia i Europa och introducerades i EU 2009 som ”Novel Food” vilket innebär att den är rekommenderad att användas i bakning av bröd upp till 5% av den totala mängden.
Superfruits chia är ekologiskt certifierad enligt EUs förordning 834/2007. 


 





















Inga kommentarer: