28.8.13

Hel kokt Kronärtskocka med tillbehör

Perfekt som förrätt eller som snacks. Känns som en krånglig process för lite mat men egentligen kräver det bara lite tid till kokning. 

Så här gör du: 
Skär av stjälken så att du har ca 2 cm kvar. Koka upp rikligt med vatten med salt och lite olivolja. Lägg ner kronärtskockor och sätt på lock. Koka på medeltemperatur i ca 40-60 min beroende på storlek. Du vet att de är klara när de yttre bladen släpper lätt när du drar loss det. 
Dra sedan av bladen från stammen och doppa i tillbehör. Ta av rotens "trådade" del men för guds skull ät upp hjärtat eller botten! Den är magisk i sallader eller varför inte panera den och fritera den? 

Tillbehör:
1. Rumstempererat smör med flingsalt
2. Rumstempererat salt smaksatt med färsk timjan och finrivet citronskal
3. citronsaft, olivolja, dijon, torkad oregano, scharlottenlök
4. Hemgjord hollandaise-sås. Den enklaste jag har hittat är denna: Hollandaisesås
5. Hemgjord majo med mixerstav. Hur enkelt som helst! Jag lägger dock till lite vinäger eller citron för smakens skull. Du kan också pressa ner en vitlöksklyfta så får du aioli. 
Om du vill ha tjockare konsistens tillsätter du bara mer olja!
Viktigt- välj gärna en ren och ekologisk rapsolja eller mild olivolja om man föredrar den smaken. Många matoljor innehåller tillsatser eller animaliskt fett.
 

 

Inga kommentarer: