6.2.14

eggs en cocotte eller ugnsbakade ägg för söndagsbrunch


Snubblade över ett fransk klipp på en kanal där de gjorde "eggs en cocotte" Perfekt för helgfrukost eller brunch. Du kan variera smakerna och det är väldigt enkelt att göra. Så här gjorde jag mina med smak av gräslök och stenbitsrom. 

4 portioner

Du behöver:

8 st ägg
2,5 dl crème fraîche
Salt&Peppar
1 dl färsk gräslök
1 burk stenbitsrom eller tångkaviar
Smör till formen
(möjligen surdegsbröd)

Gör såhär:

Sätt ugnen på ca 150 grader. ta fram portionsformer som rymmer ca 3 dl. (alternativt en djup form som rymmer ca 1 liter.) 
Smörj formens kanter med smör, kläck i äggen, ringla i crème fraîche emellan äggen. Strö över hälften av gräslöken, salta och peppra. 
Ställ ugnsformarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, men passa noga på dem så att du någ den önskade konsistensen på ägg som du önskar. Ju lösare du vill ha desto kortare ugnstid. 
När äggen har den önskade konsistens du vill ha så garnerar du med en klick rom och resten av den färska gräslöken. Servera gärna med rostat eller smörstekt surdegsbröd som du sedan doppar i formen.

Andra varianter jag har testat:
- En bit brie i mitten av formen.
- Salladslök och chili
- Färska örter
- Riven cheddar

Smaklig spis!

Inga kommentarer: