18.11.08

SVAMPRISOTTO & ROSTAD SÖTPOTATIS

Denna rätt passar lika bra till vegetarianen som den köttätande. En perfekt lördagsmiddag som tar lite tid men som är fantastiskt gott!
Till risotton:
Avioriris 4-6 port
olivolja
1 vitlöksklyfta 1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong ( hemgjord är att föredra)
3 dl tort vitt vin
50 g smör
2 dl riven parmesan
blandad svamp ( kantareller, karljohansvamp mm)
salt & peppar
Till rostad sötpotatis:
Två stora sötpotatisar
olivolja
blandade torkade kryddor
( ex. timjan, oregano,persilja, saffran)
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna sötpotatisen. Lägg den i en ugnsform och häll över olivolja och de torkade kryddorna. salta rikligt. skaka om och låt grillas i ca 20 min eller tills potatisen är mjuk och fått färg.
Ställ en stor gryta på plattan och häll i rikligt med olja i botten. Fräs lök och vitlök och tillsätt riset.
Rör om hela tiden och montera sedan ner 2 dl buljong varvat med 1 dl vin . Låt vätskan koka in och rör om helatiden tills alla vätska är nere i riset. Koka inte på för hög värme, då fastnar riset i botten.
Stek svampen vid sidan om och peppra.
När riset börjar bli mjukt och klibbigt tillsätter du svampen, smöret och parmesanosten och låter det smälta ihop.
Servera som det är tillsammans eller med en liten grönsallad vid sidan.

Inga kommentarer: