10.9.13

Eggs Florentine- Bästa brunchen!

Hemgjord hollandaisesås, pocherat ägg och sauterad spenat

Min fästman klagar inte...

Ja, det är lika smarrigt som det ser ut!
Denna frukost/brunch kräver lite teknisk finess. Att slå en egen hollandaisesås är inte helt lätt men ju mer man över desto bättre blir den och du kan inte jämföra denna med en "pulversås" Denna är magisk!
Att poschera ägg kan se krångligt ut men det är enkelt!
Det finns flera variationer på denna rätt, och de har alla olika namn. Lika vanligt är kanske eggs benedict. Då lägger man till skinka istället för grönsaker. Nu föredrar jag ju vegetariskt så denna passar mig bättre. Florentine görs klassiskt med smörstekt sparris och sauterad spenat. I och med att det inte är sparrissäsong tog jag istället salladslök och spenat och det fungerade lika bra!

4 portioner, du behöver:

Formbröd 4 skivor
ägg 4-8 st (beroende på hur hungrig du är)
ättiksprit 0,5 dl
Färsk bladspenat några nävar
Salladslök 2 st
Salt&peppar

Hollandaisesås:
4 ägg
2 msk vitvinsvinäger
2 msk citronsaft
250 g äkta smör (ja denna är inte nyttig men för guds skull skippa margarinet i maten!)
Salt

Så här gör du:

Hollandaisesås:
Smält smöret utan att bränna det i en vanlig kastrull. Sätt på en kastrull med vattenbad- använd en passande kastrull över vattenbadet eller en tjockbottnad skål. Låt vattnet bubbla utan att koka helt. I skålen/kastrullen vispar du ihop ägg, vinäger, citron. Vispa över vattenbad tills det börjar tjockan, börja då montera i smöret under omvispning. Smaka av med salt. 

Pocherat ägg: 
Sätt på en stor kastrull med rikligt med vatten, tillsätt ättiksprit, låt vattnet nå ca 98 grader utan att koka hastigt. Sänk plattan och skapa en virvel i vattnet med en träslev. Knäck i ägget i mitten av virveln. Använd baksidan av sleven för att fortsätta virveln så att ägget sluter sig kring sig själv. Se till att ägget lossnar från kastrullen och ta upp med hålslev efter ca 2 min. Repetera med resten av äggen. 

Rosta dina brödskivor, stek spenat i lite smör och salt, lägg i strimlad salladslök i slutet. Montera på spenaten på brödet, lägg på de pocherade äggen och toppa med hollandaisesås. Variera din frukost med andra grönsaker och typer av bröd!
Trevlig morgon!  

Inga kommentarer: