Dags att äta färska fikon som har en kort men god säsong. Du hittar de oftast till ett bra pris just nu! Det är VÄLDIGT enkelt att göra egen marmelad! Sylter och marmelader i butik innehåller ofta mycket tillsatser och konserveringsmedel. Om man istället gör det själv, i mindre portion så kan ni undvika tillsatserna och få en mindre söt och väldigt god marmelad!
Här kommer mitt recept på fikonmarmelad med smak av ingefära och lakrits. Lakritssirapen är helt ren och gjord på rålakrits från Italien och är från underbara Lakrids by Johan Bülow!
Du behöver:
4 st färska fikon1 bananscharlottenlök
1 msk riven ingefära
2-3 msk lakritssirap beroende på önskad lakritssmak.
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl ekologiskt strösocker
2 msk rödvinsvinäger
Gör såhär:
Skär fikonen i mindre klyftor, lägg i en rymlig kastrull, hacka eller skiva löken, riv ingefära. Lägg med bland fikonen. Sätt på plattan på medelvärme, tillsätt socker och vinäger. Låt koka ihop under omrörning tills sockret börjar lösas upp. Tillsätt då lakritssirap och lår puttra på låg värme i ca 30 min eller tills fikonen är mjuka och marmeladen är lite klibbig.Skulle konsistensen bli för tjock för din smak, tillsätt lite vatten.
Serveringstips:
Endiveblad som du sköljer i iskallt vatten så att de "krispar" till sig. En bit ädelost, den utsökta marmeladen och rostade valnötter. Servera som ett tilltugg eller en förrätt.
1 kommentar:
Åh, detta låter såå gott! Är sirapen från Limhamns choklad? Har också fikondille just nu!
Skicka en kommentar