15.12.13

Frukostjuice i råsaftcentrifugen


Ett enkelt sätt att få i sig ren och god näring, är genom att göra sin egen juice. Man får gärna ta vad man har i kylskåpet eller fruktskålen men jag delar gärna med mig av en favoritblandning av nyttigheter.
Du får en stor kanna som räcker till ca 4 stora glas. kan du hitta grönsaker som är odlade i Sverige, i säsong och ekologiska så är det en glädje!

Du behöver:

5 morrötter
2 äpplen
2 apelsiner
2 dl vindruvor
1/2 gurka
100 g färsk vladspenat
1 stjälk selleri
1 bit ingefära ca 2 msk
1 cm-tjock citron

Gör såhär:

Ta bort skal från apelsin och citron. Skölj och skär allt i mindre bitar. Centrifugera ut all juice, rör om ordentligt och tillsätt ett par isbitar innan servering.

Inredningsdetaljer december 2013

Vacker och väldoftande flytande tvål ifrån Lagerhaus
Oliver och kärnskål från loppis i form av tvålkoppar

Vissa saker blir vackrare i kvantitet. Mässingljusstakar i mängder

Julstämning och grym champagne på mässingtefat inköpt i Marrakech


22.11.13

Hummus- helt enkelt


Du kan ha den på mackan, till salladen eller dippa grönsaker i den. Den älskade hummusen har följt med mig länge! Jag gör en väldigt ren variant. Ren aråvaror helt enkelt. Sedan kan man alltid förfina eller förändra utifrån vad man själv gillar!

Du behöver:

1 burk konserverade ekologiska kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja (ex.blue dragon)
juicen från en 1/2 citron
1 msk spiskummin
ca 1 dl ekologisk rapsolja
salt&peppar
purjolök till garnering

Gör såhär:

Skölj bönorna, Lägg i en bunke. Tillsätt pressad vitlök och alla andra ingredienser. Mixa till en jämn hummus och smaka av med salt och peppar. Garnera med lite krispig purjolök.

Ceviche på vit fisk



Innan det blev populärt med ceviche i Sverige lärde min farbror mig hur man gör det i Peru. Han visade mig smaker som först kändes märkliga men som sedan bara har blivit favoriter och som jag då och då bara måste ha i kylskåpet- för att jag blir så sugen.

Det finns flera olika varianter på ceviche, gemensamt för alla är att man låter råvarorna tillagas i syran från limen. Jag föredrar min på färsk, vit fisk men den går även bra på pilgrimsmussla, skaldjur eller varför inte helt vegetarisk med avokado? 
Nedan följer receptet som jag tycker är allra bäst. Om ni vill testa någonting roligt, servera med majonnäs och ketchup- ja tydligen äter man det så i vissa delar av Sydamerika. Gott faktiskt!


4 port Du behöver:

2 små filéer torskrygg
ca 10 st lime
3 msk olivolja
3 nypor salt
några drag färsk svartpeppar
 1 röd chili
1 röd paprika
1 rödlök
1 tomat
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
1 kruka koriander


Gör såhär:

Pressa ur juicen från limen, tillsätt olja, salt och peppar. Smaka av så att sältan och syran är balanserad, tillsätt annars mer salt. Skär torsken i centimetertjocka kuber och lägg i limeblandningen. Skär, hacka och strimla grönsaker till önskar storlek, tillsätt i limeblandningen. Riv eller pressa i vitlöksklyftan. Plocka i koriander och rör om allt. 
Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men jag föredrar att det får stå och dra lite längre. Ju mindre fisk-kuber du har, desto fortare går det. 
Servera gärna i snygga glas eller djupa tallrikar med majonnäs och ketchup och hacka över lite mer koriander. Går fint att ha som en förrätt eller mellanrätt!
Smaklig spis!

22.10.13

Avokadosmoothie med mandelmjölk





Jag tillhör de som har svårt att få i sig frukost. Jag kan också lätt tröttna på de fruktiga yoghurtbaserade smoothisarna som man vanligtvis gör. Så har jag upptäckt den fantastiska Mandelmjölken! Vegetabilisk mjölk baserat på mandelsmör och källvatten som är en naturlig källa till antioxidanter, kalcium och E-vitamin. 
Min morgonsmoothie med gott om nyttiga fetter gör du genom att mixa:

2 dl mandelmjölk
1 avokado
1 KRAV-banan
1 ekoägg
1 dl fryst mango (eller andra bär/frukter om du föredrar)
1 tsk färskmortlad kardemumma
några blad basilika

God morgon! 

Hösthelg i Bohuslän med mat på schemat

Ostbricka och kallskuret med rödvin

Viltfärsburgare med rökt ost, rabarberchutney och färskost

Underbar pizza på Bella Gästis i Hunnebo
Vi fick en fantastisk helg i Fjällbacka och eftersom alla var matintresserade så kantades helgen av mat och dryck! Här är ett litet utkast av vad vi bjöd på och så den smaskiga pizzan på Bella Gästis! Lamm- och älgfärsen jag använde i burgarna var från Västkusten. Rabarberchutneyn har mamma gjort från rabarber i trädgården.

Tips: för krispigare och mildare lök- lägg den i isvatten innan du serverar!


17.10.13

Svart bönspagetti med italiensk krämig tomatsås




Jag älskar verkligen pasta, men ibland kan det kännas tungt för kroppen att äta för mycket produkter som baseras på vetemjöl- därför letar jag alltid efter andra alternativ. Denna goding kommer jag definitivt att köpa igen! Svart bönpasta Ekologisk och smarrig! Hittade denna på Bikupan som är en härlig butik på tändsticksområdet i Jönköping. 
Här följer ett enkelt veganskt pastarecept med italienska smaker.


Du behöver:

1 pkt Svart bönpasta
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
ca 3 nävar trädgårdstomater
ca 8 champinjoner
1 citron
4 st salladslökar
1 pkt Oatly imat (havregrädde)
salt & peppar
Basilika om du har några blad över

Gör såhär:

Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Finhacka eller riv vitlöken, riv skalet från citronen, skiva champinjonerna, halvera tomaterna och strimla salladslöken. Värm en rymlig panna och tillsätt olja. Fräs vitlök och champinjoner, när det börjar få färg tillsätt tomater. Låt bubbla med och sänk värmen till medel. salta och peppra, häll på havregrädden. Låt puttra i ca 2 minuter. Tillsätt sedan salladslök och citronskal. Pressa i lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan och garnera med lite färsk basilika. Bra för miljön och hälsan!   

25.9.13

Jakten på det perfekta ägget!


Ägg anses vara ett de mest ultimata livsmedel när det kommer till näringsinnehåll i ett och samma livsmedel. Ägg är rikt på protein och kan varieras till så många rätter. 
För mig finns det ingenting annat är EKOLOGISKA ägg! Frigående utomhus från närliggande gårdar är självklart att föredra! Man märker stor skillnad på kvalitet, färg och konsistens på "vanliga ägg" och ekologiska. 

Men nu till frågan- vad är det perfekta kokta ägget? Såg en bild på Instagram från min vän Sofia som ansåg sig ha fått det bästa resultatet. Hur gjorde du? Jag hörde tips på tiden 4.20 minuter, att låta äggen koka upp och sedan ta bort de från plattan och ligga i vattnet i 7 minuter. Att röra om medan de kokar osv. Finns det några regler som alltid fungerar?

17.9.13

Brödsallad på surdegsbröd med vaxbönor


Använde några dagar gammalt surdegsbröd för att göra egna krutonger och blandade dessa sedan till en utsökt sallad med vaxbönorna som jag köpte på torget.

Du behöver:

Vaxbönor 2 nävar
Endivesallad 2 st
Salladslök 4 stjälkar
Surdegsbröd 2 stora skivor
Smör 100 g 
Vitvinsvinäger 2 msk
salt&peppar

Gör såhär: 

Koka vaxbönorna i lättsaltat vatten tills de mjuknat något men fortfarande har kvar tuggmotstånd. Finstrimla endivesallad och salladslök. 
Skär brödet i cm-tjocka kuber. Sätt på en stor stekpanna på högsta värme, tillsätt smör. Stek krutongerna hårt tills de fått en gyllenbrun färg, salt och peppra. Tillsätt vinägern i slutet över alla brödkrutonger så att de drar åt sig av smaken. Blanda med övriga salladen när de svalnat något och servera! Ät som den är eller kanske med en bit vilt?

Fikonmarmelad med lakritssirap från Lakrids by Johan Bülow


Dags att äta färska fikon som har en kort men god säsong. Du hittar de oftast till ett bra pris just nu! Det är VÄLDIGT enkelt att göra egen marmelad! Sylter och marmelader i butik innehåller ofta mycket tillsatser och konserveringsmedel. Om man istället gör det själv, i mindre portion så kan ni undvika tillsatserna och få en mindre söt och väldigt god marmelad! 
Här kommer mitt recept på fikonmarmelad med smak av ingefära och lakrits. Lakritssirapen är helt ren och gjord på rålakrits från Italien och är från underbara Lakrids by Johan Bülow!

Du behöver: 

4 st färska fikon
1 bananscharlottenlök
1 msk riven ingefära
2-3 msk lakritssirap beroende på önskad lakritssmak.
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl ekologiskt strösocker
2 msk rödvinsvinäger

Gör såhär: 

Skär fikonen i mindre klyftor, lägg i en rymlig kastrull, hacka eller skiva löken, riv ingefära. Lägg med bland fikonen. Sätt på plattan på medelvärme, tillsätt socker och vinäger. Låt koka ihop under omrörning tills sockret börjar lösas upp. Tillsätt då lakritssirap och lår puttra på låg värme i ca 30 min eller tills fikonen är mjuka och marmeladen är lite klibbig. 
Skulle konsistensen bli för tjock för din smak, tillsätt lite vatten. 

Serveringstips: 
Endiveblad som du sköljer i iskallt vatten så att de "krispar" till sig. En bit ädelost, den utsökta marmeladen och rostade valnötter. Servera som ett tilltugg eller en förrätt. 
 


11.9.13

Avokadowrap med fetaost och rostade champinjoner


Det blir inte så mycket snabbare och enklare! 
Brödet hittade jag som "libanesiskt pitabröd" Denna sort på rågmjöl vilket är lite nyttigare :) 
Att ha liknande bröd hemma eller i frysen gör det väldigt enkelt när man har idétorka och är väldigt hungrig! Denna rätt tar inte mer än 10 minuter att göra!

4 port Du behöver: 

Wraps, libanesiskt pitanröd 4 st
Salladsblad 8 st gärna lokal sallad eller något som inte är importerad isberg 
Paprika 1 st
Champinjoner ca 2 nävar
Groddar i säsong- 1 paket
Coctailtomater- gärna Svenska ända in i oktober ca 2 nävar
Avokado 1st
Fetaost ca 200 g
Salt&Peppar

Sås:
Hemgjord majo 1 dl som du hittar i mitt recept om hel kronärtskocka
äpple 1 st
torkade örter 2 msk (ta vad du har)
crème fraiche 3 msk

Gör så här: 

Skär champinjoner i mindre bitar, stek i lite olja i stekpanna. krydda med salt&peppar. Skär paprika, tomater och avokado i mindre bitar. Blnada ingredienserna i såsen med skalat och hackat äpple. 
Montera wrapsen genom att lägga salladsblad i botten, grönsaker, groddar, champinjoner, smulad fetaost och sås. Rulla ihop och tugga i dig! Perfekt som matlåda dagen efter som man kan äta som sallad utan bröd.
Om du har andra grönsaker så är det bara fantasin som sätter gränser!
Snabbmat när det är som bäst! 


10.9.13

Eggs Florentine- Bästa brunchen!

Hemgjord hollandaisesås, pocherat ägg och sauterad spenat

Min fästman klagar inte...

Ja, det är lika smarrigt som det ser ut!
Denna frukost/brunch kräver lite teknisk finess. Att slå en egen hollandaisesås är inte helt lätt men ju mer man över desto bättre blir den och du kan inte jämföra denna med en "pulversås" Denna är magisk!
Att poschera ägg kan se krångligt ut men det är enkelt!
Det finns flera variationer på denna rätt, och de har alla olika namn. Lika vanligt är kanske eggs benedict. Då lägger man till skinka istället för grönsaker. Nu föredrar jag ju vegetariskt så denna passar mig bättre. Florentine görs klassiskt med smörstekt sparris och sauterad spenat. I och med att det inte är sparrissäsong tog jag istället salladslök och spenat och det fungerade lika bra!

4 portioner, du behöver:

Formbröd 4 skivor
ägg 4-8 st (beroende på hur hungrig du är)
ättiksprit 0,5 dl
Färsk bladspenat några nävar
Salladslök 2 st
Salt&peppar

Hollandaisesås:
4 ägg
2 msk vitvinsvinäger
2 msk citronsaft
250 g äkta smör (ja denna är inte nyttig men för guds skull skippa margarinet i maten!)
Salt

Så här gör du:

Hollandaisesås:
Smält smöret utan att bränna det i en vanlig kastrull. Sätt på en kastrull med vattenbad- använd en passande kastrull över vattenbadet eller en tjockbottnad skål. Låt vattnet bubbla utan att koka helt. I skålen/kastrullen vispar du ihop ägg, vinäger, citron. Vispa över vattenbad tills det börjar tjockan, börja då montera i smöret under omvispning. Smaka av med salt. 

Pocherat ägg: 
Sätt på en stor kastrull med rikligt med vatten, tillsätt ättiksprit, låt vattnet nå ca 98 grader utan att koka hastigt. Sänk plattan och skapa en virvel i vattnet med en träslev. Knäck i ägget i mitten av virveln. Använd baksidan av sleven för att fortsätta virveln så att ägget sluter sig kring sig själv. Se till att ägget lossnar från kastrullen och ta upp med hålslev efter ca 2 min. Repetera med resten av äggen. 

Rosta dina brödskivor, stek spenat i lite smör och salt, lägg i strimlad salladslök i slutet. Montera på spenaten på brödet, lägg på de pocherade äggen och toppa med hollandaisesås. Variera din frukost med andra grönsaker och typer av bröd!
Trevlig morgon!  

9.9.13

Trattkantarellsoppa med chaddartoast

Balkongen, rensa tidiga trattkantareller och dricka en Brooklyn Lager

Ingredienser till min trattkantarellsoppa


4 portioner ca 30 min

Du behöver:
Smör 50 g (olja om du vill göra den helt vegansk)
Vitlöksklyfta 1 st
Bananscharlotten 1 st (går bra med gul lök) 
Trattkantareller ca 2 liter
Vitt vin 3 dl
Vatten 3 dl
Havregrädde 3 dl
Buljongtärning (svamp eller grönsak- ekologisk)
Salt&peppar
Persilja 1 dl till garnering
Salladslök 1-2 st till garnering

Cheddartoast:
Grovt rostbröd 4 st
Cheddarost (gärna rökt) 4 skivor
använd persiljan och salladslöken även på dessa

Så här gör du:  

Sätt ugnen på 200 grader, finhacka lök och vitlök, ta fram en rymlig gryta, lägg i smör eller olja, fräs lök och vitlök, tillsätt kantarellerna, när de börjar fräsas ordentligt är det dags att tillsätta vinet. Låt det puttra ett par minuter, tillsätt vatten och buljong. Koka ihop och rör om ca 5 min. Tillsätt sedan havregrädde. Mixa med mixerstav, smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk persilja och salladslök. Blir soppan för tjock? Späd ut med lite mjölk eller vatten. 

Cheddartoast:
Lägg grova brödskivor på en plåt, ringla över lite olivolja, lägg på ost, persilja och salladslök. Grilla i ugnen tills osten är gyllenbrun. 

Servera gärna med en kall pale ale eller smakrik ljus lager: På bilden, Brooklyn lager.
Smaklig spis!







4.9.13

Passerade tomatens oändliga användningsfunktion

Recept för passerade tomater från Kung Markatta


























































Ha en sådan här ståendes i kylen, så har du grunden till många vegetariska rätter som fungerar för 4 portioner! 

Min löjligt enkla veganska tomatsoppa

1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk oregano
2 msk olivolja
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
1dl havregrädde
Passerade tomater 690 g (1 flaska)
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker
salt&peppar

Till servering:
Rågbröd och vegansalami

Gör såhär: 
Finhacka lök och vitlök, fräs i oljan tillsammans med oregano och buljongtärning. Tillsätt vattnet när löken börjar mjukna, tillsätt sedan tomater och låt koka på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt havregrädde, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt puttra ett par minuter till och servera med ett gott rågbröd med salami från Vegyness, som tyvärr inte har någon hemsida men säljs på coop.

Andra favoriter med passerade eller krossade tomater:
- Linssoppa

- Indiska grytor
- Gazpacho
- Vegetarisk lasagne



3.9.13

Bildserie- Djupvik på Gotland, mitt smultronställe

Sydvästra Gotlands lilla oas- utan tvekan värt ett besök

Med öga för detaljer och presentation

Hit tog min fästman mig samma dag som han friade under ett träd i Vallby Gotland

Fina lokala råvaror och en av de bästa sallader jag ätit



Öltilltugg- Selleri och bluecheesedipp


Vissa kombinationer låter märkliga men smakar väldigt bra! Jag älskar inte rå selleri förutom i en bloody mary och till detta- Bluecheesedipp och en kall ljus lager.

Det här behöver du: 
Selleri- gärna kylskåpskall så att den blir extra krispig.
1 pkt blue cheese- Kvibille ädel fungerar vilken sort som helst.
4 msk crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar&salt

Skär ner sellerin i små stavar, blanda gärna ingredienserna till dippen med mixerstav, smaka av med salt och peppar, servera med en kall ljus lager. Min favorit just nu: Landsortslager  

Vintips- epicuro Zinfandel

Ibland kommer man över några riktiga guldkorn- ett vin som jag gärna vill ha i mitt vinställ för att man bara ska kunna ta ett glas när man blir sugen!

Vinet kommer ifrån Italien, Apulien
Årgång 2011 Alkoholhalt 14,5 %
Kostar 89,-
Smak: mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, choklad, peppar och vanilj. (källa: systembolaget)

Det här är ett vin som passar till de som gillar vin som jag- Kraftiga, smakrika men inslag av vanilj och bär. Tycker att det är ett väldigt allsidigt vin som balanserar upp de flesta salta rätter, ostar och chokladiga desserter!

Vegetariska trerättersmatlådor på 20 minuter


Kan tycka att många matlådor blir väldigt tråkiga. Kan se det som en liten sport att göra roliga matlådor och skicka med min sambo som arbetar som polis. Inga större fördomar mot polisers matlåda men det är väldigt mycket makaroner i dessa lådor! 
Dessa är dock helt vegetariskt och under 20 min.

SÅ här kommer lite matlådeinspiration!
Förrätt: Tomat&mozzarellasallad med basilika och citron (olivolja, flingsalt och peppar)
Huvudrätt: Haricots verts (lättkokta) Rostad sötmandel, fetaost, silverlök och lite honung.
Efterrätt: Kesella med hackat äpple, passionsfrukt och lite honung


Citrusspray från Lékuè


Denna lilla uppfinning fick jag av min kollega Ulrica i födelsedagspresent. Finns för både citron och lime. JA, jag kände mig lite skeptisk till en början- Skulle detta verkligen fungera? 
Men detta är ju kanon! Av två anledningar för min del.

1. Jag föredrar citron på mina grönsaker framför vinäger- fungerar även på avokado och äpple för att undvika att de blir bruna. 
2. Jag brukar använda för mycket salt- om man istället lurar smaklökarna med syrliga smaker kan man minska på saltet. Så nu får det bli lite citron på det mesta jag äter :) 
 

28.8.13

Hel kokt Kronärtskocka med tillbehör

Perfekt som förrätt eller som snacks. Känns som en krånglig process för lite mat men egentligen kräver det bara lite tid till kokning. 

Så här gör du: 
Skär av stjälken så att du har ca 2 cm kvar. Koka upp rikligt med vatten med salt och lite olivolja. Lägg ner kronärtskockor och sätt på lock. Koka på medeltemperatur i ca 40-60 min beroende på storlek. Du vet att de är klara när de yttre bladen släpper lätt när du drar loss det. 
Dra sedan av bladen från stammen och doppa i tillbehör. Ta av rotens "trådade" del men för guds skull ät upp hjärtat eller botten! Den är magisk i sallader eller varför inte panera den och fritera den? 

Tillbehör:
1. Rumstempererat smör med flingsalt
2. Rumstempererat salt smaksatt med färsk timjan och finrivet citronskal
3. citronsaft, olivolja, dijon, torkad oregano, scharlottenlök
4. Hemgjord hollandaise-sås. Den enklaste jag har hittat är denna: Hollandaisesås
5. Hemgjord majo med mixerstav. Hur enkelt som helst! Jag lägger dock till lite vinäger eller citron för smakens skull. Du kan också pressa ner en vitlöksklyfta så får du aioli. 
Om du vill ha tjockare konsistens tillsätter du bara mer olja!
Viktigt- välj gärna en ren och ekologisk rapsolja eller mild olivolja om man föredrar den smaken. Många matoljor innehåller tillsatser eller animaliskt fett.
 

 

27.8.13

I säsong- Ekologiska Svenska småtomater



Nu har vi några veckor kvar på skörden av Sveriges fantastiska tomater. Jag brukar köpa ekologiska och närproducerade tomater så länge jag kan på året. Egentligen är det så enkelt som, är tomaterna inte svenska (och om de är skitdyra) så är de inte i säsong. Men eftersom tomat är en av mina absoluta favoritråvaror så äter jag dem året runt om än mer när de är i säsong!
Här har du råvarorna till tomat&fetasallad med mynta som finns i receptet på veggoburgaren.

Ett måste i mitt skafferi!


Det finns en del produkter som ALLTID åker med ner i min korg! Några av dessa är de ekologiska bönorna från Zeta. Dessa tre är favoriter! Linser, Vita bönor och Svarta bönor. Svarta bönor är även vad jag kallar "hjältemat" De har ett högt näringsinnehåll så som järn, fosfor, vitamin K mm. 

Enkelt sätt att tillaga svarta bönor: 
Sätt ugnen på 200 g Skölj bönorna och häll i en ugnssäker form med olivolja, halvera cocktailtomater och lägg över, smula över fetaost och hacka i färska örter. Baka i ugnen i ca 15 min i mitten av ugnen. Servera med lite grönsallad!

15.4.13

Veggoburgare på Aubergine& Haloumi med Feta& Myntasallad


Hamburgare känns otroligt trendigt och det dyker upp restauranger som specialiserar sig på just detta!
Jag tycker att det är jättekul att man går tillbaka till hantverket och kulturhistorian som burgaren har och att man vågar säga nej till stora  snabbmatskedjor.
För vissa är det kvalitet på köttfärsen som bestämmer burgarens härlighet. För mig är det faktumet att kunna kombinera flera smaker i ett och samma bröd och att få äta med händerna!
Här kommer en ny favorit på veggoburgare!

4 portioner  |  20 minuter
Du behöver:
4 st Dinkelbröd eller annat önskat bröd som passar smak och princip!

2 st auberginer
1 pkt halloumi
1 dl grekisk yoghurt
1 ekologisk citron
1 klyfta vitlök
olivolja
salt&peppar
Grön tabasco (valfritt)


Feta & Myntasallad:
1 gurka
1 paket körsbärstomater
1 rödlök
1 paprika
3 små morötter
ca 2 dl fetaost
1 dl färska myntablad
1 dl färsk bladpersilja

Gör såhär:
Skär aubergine i cm-tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta ca 1 timme och låt vätska dra ut, torka bort med hushållspapper från båda sidor av auberginen. 

Sätt ugnen på 250 grader. Ringla över olivolja och svartpeppar. 
Grilla i ugnen i ca 15 min eller tills ytan är brun och krispig. 

Blanda yoghurtdressingen med skalet från citronen och saften från halva. Riv eller pressa vitlöksklyftan och smaka av med salt och peppar. 


Skär under tiden sallad. genom att skölja alla grönsaker, skala gurka, skär på längden och gröp ut kärnhus med en tesked. Skär i stora bitar. Skär paprika i lika stora bitar, halvera tomaterna. Hacka rödlöken grovt. 
Ta fram en stor skål, pressa i saften från en halv citron, några matskedar olivolja, flinsalt och peppar. Strimla persilja och mynta fint och blanda i. Vänd sedan ner hackade grönsaker och smula ner fetaosten. Låt stå och dra till servering. 

Stek sist halloumi i panna. Grilla lätt bröden i eftervärmen på ugnen från Auberginerna. 

Komponera önskad hamburgare och servera med Feta& Myntasallad!

Smaklig spis!